1975

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΞΟΡΙΑΣ

24 Νοεμβρίου 1948

Όλα ξεχάστηκαν πριν ειπωθούν.
Κι η σιωπή δεν είναι καταφύγιο.

Στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων Κοντοπούλι Λήμνου, 1948-1949

Απόσπασμα από το ποίημα:  Ημερολόγιο εξορίας  ΙΙ, από  την ποιητική συλλογή «Ημερολόγια εξορίας», Κέδρος, 1975

9,64 €

Ο ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ ΕΑΥΤΟΣ

Ο "ξένος", αποξενωμένος από τον εαυτό του και την κοινωνία, δεν μπορεί να βιώσει ούτε τον εαυτό του ούτε τους άλλους σαν "πραγματικότητα". Δημιουργεί ένα ψεύτικο εαυτό και μ' αυτόν αντιμετωπίζει τόσο τον εξωτερικό κόσμο όσο και την δική του απόγνωση. Η αποσύνθεση του πραγματικού του εαυτού συμβαδίζει με την αυξανόμενη εξωπραγματικότητα του ψεύτικου εαυτού του μέχρι που, στα έσχατα όρια της σχιζοφρενικής κατάρρευσης, αποσυντίθεται ολόκληρη η προσωπικότητά του.

15,90 €

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ

Α΄. ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ
Ι. ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΙΙ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΙΙΙ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ
IV. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ
V. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ: ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ
VI. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
VII. ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ
Β΄. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ)
1. ΕΛΛΑΔΑ: Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΕΑΜ (1945)
2. Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1971)
3. «Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΛΙΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΙΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ» (1973)

3,00 €

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ;

Το Κοινοβούλιο ή Δικτατορία; αποτελεί μια πολιτική ανάλυση επιπέδου, που παρά το ότι διαπνέεται και διαπερνιέται από ένα πνεύμα "πολεμικού κομμουνισμού" κατορθώνει εν τούτοις ακόμα και σήμερα να προκαλεί το ενδιαφέρον μας με τις εύστοχες και διεισδυτικές επί μέρους παρατηρήσεις του.
Θα σταθούμε σε ένα-δύο μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

12,72 €

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η πρώτη πράξη του νέου επαναστατικού δράματος έχει κιόλας αρχίσει σε παγκόσμια κλίμακα. Καμμιά εξουσία δεν μπορεί πια να προφυλαχθεί πίσω από την καθυστέρηση των ειδικών κοινωνικο - οικονομικών συνθηκών της: είναι υποχρεωμένη να διαλέξει ανάμεσα στον κίνδυνο να σαρωθεί επειδή δεν βάζει τέλος σ' αυτή την καθυστέρηση και τον κίνδυνο να σαρωθεί επειδή της βάζει τέλος, οπότε τοποθετείται μέσα στις συνθήκες της σύγχρονης εξουσίας και υφίσταται εξαρχής τις συνέπειες της τωρινής της αστάθειας.
10,60 €

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΦΙΛΜ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1896 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Αιζενστάιν, ο Πουντόβκιν, ο Ντοβζένκο, ο Βερτώφ, ο Γκόρκυ, ο Τολστόι και ο Στάλιν-καλλιτέχνες, συγγραφείς και πολιτικοί-διαμόρφωσαν και οδήγησαν τις θυελλώδεις τύχες του Κινό ("ταινία" στα ρώσικα). Από την πρώτη κινηματογράφηση της στέψης του τσάρου το 1896 ως τη σημερινή κατάσταση του κινηματογράφου στην ΕΣΣΔ, αυτό το βιβλίο ιστορεί με επιμέλεια και προσωπικό πάθος την ιστορία του Ρώσικου και του Σοβιετικού φιλμ, όπως τη γνώρισε ο Leyda από τους ανθρώπους που την έφτιαξαν.

25,00 €

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η «Ένωση των Κομμουνιστών», μια διεθνής εργατική Ένωση, που στις τοτινές συνθήκες μπορούσε φυσικά να 'ναι μονάχα μυστική, στο Συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο το Νοέμβρη του 1847, ανέθεσε στους υποφαινόμενους να συντάξουν ένα διεξοδικό θεωρητικό και πρακτικό πρόγραμμα του κόμματος, που προοριζόταν για δημοσίευση. Έτσι γεννήθηκε το παρακάτω Μανιφέστο, που το χειρόγραφό του ταξίδεψε στο Λονδίνο για να τυπωθεί, λίγες βδομάδες πριν από την επανάσταση του Φλεβάρη.

28,62 €

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Η ΗΘΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οχτώ δεκαετίες μετά από την Κομμούνα του Παρισιού και την ανάλυσή της από τον Μαρξ το σοσιαλιστικό κίνημα ξαναθυμήθηκε την ξεχασμένη ιδέα της αυτοδιαχείρισης. Έτσι η ιδέα αυτή ξαναπόχτησε τη βαθιά ανθρωπιστική αξία της, την παγκόσμια ιστορική σημασία της, και μάλιστα σε μια στιγμή που φαινόταν σαν στη Δύση να είχε πια περάσει η εποχή για τον σοσιαλισμό, σαν ο σοσιαλισμός να ήταν κυρίως πράξη και θεωρία ενός ειδικού δρόμου του εκβιομηχανισμού υποανάπτυκτων χωρών.

7,50 €

Σελίδες